ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ
Γράφοντας για την ενεργητική ακρόαση πρόθεσή μου είναι να δημιουργήσω μια ουσιαστική αλληλεπίδραση με τον αναγνώστη. Τον αναγνώστη που μπορεί και θέλει να δει πέρα από το προφανές. Δεν είναι ο σκοπός να δώσω συμβουλές για το πώς να γίνεις καλός ακροατής ή να παρουσιάσω τα οφέλη της.
Η ενεργητική ακρόαση δεν είναι μια δεξιότητα που μπορεί να αποκτήσει κάποιος εάν ακολουθήσει συγκεκριμένα «βήματα» και οδηγίες. Είναι μια κατάσταση του νου και των συναισθημάτων. Μπορεί να επιτευχθεί αν το άτομο είναι πρόθυμο να καταλάβει στην ουσία του το σωκρατικό παράδοξο. Ότι το μόνο που γνωρίζει είναι ότι δεν γνωρίζει τίποτα.
Επαγγελματική επιτυχία
Η ανανέωση της γνώσης και η ανάπτυξη διαφόρων δεξιοτήτων μέσω μαθημάτων κατάρτισης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι πολύ χρήσιμα. Σίγουρα ωθούν ένα άτομο να γίνει κατά κάποιο τρόπο καλύτερος επαγγελματίας και πιο ανταγωνιστικός.
Προσωπικά συνεχώς διευρύνω τις γνώσεις και τις δεξιότητές μου. Είναι όμως αρκετό για την επαγγελματική επιτυχία; Και να το θέσω διαφορετικά. Όσο πιο πολλά κάποιος γνωρίζει, εξασφαλίζει την επιτυχία; Αν η απάντηση είναι θετική, τότε οι περισσότεροι είναι επιτυχημένοι. Άλλωστε, στις μέρες μας η γνώση και η εκπαίδευση είναι ανοιχτή σε όλους και προσβάσιμη από τον καθένα.
Η αξία είναι…
Να ακούς! Ή καλύτερα να έχεις την υπομονή όταν λαμβάνεις την πληροφορία πρώτα να την κατανοείς. Η πληροφορία δεν είναι μόνο λεκτική είναι και εκφραστική: του σώματος, του προσώπου και των συναισθημάτων.
Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις οι μη λεκτικές πληροφορίες είναι και οι σημαντικότερες. Αρκεί να τις προσέξεις.
Η πραγματικότητα είναι πως σε κάθε επικοινωνία μας ο καθένας βλέπει στον συνομιλητή του τις δικές του πεποιθήσεις, σκέψεις, συναισθήματα και εμπειρίες. Το αποτέλεσμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η κακή επικοινωνία και στην καλύτερη περίπτωση παράλληλοι μονόλογοι.
Όλοι θέλουμε να μας ακούνε. Τι κάνουμε όμως, όταν χρειάζεται εμείς να είμαστε οι ακροατές; Αναγνωρίζουμε τη δυσκολία της αποτελεσματικής ακρόασης; Κατανοούμε ότι η ακρόαση είναι ενεργητική διαδικασία και όχι παθητική;
Επικεντρώσου στον ομιλητή
Η ακρόαση διακρίνεται σε τρία μέρη: πριν ακούσω, την ώρα που ακούω και το αποτέλεσμα της ακρόασης. Δηλαδή, ποια είναι η προκατάληψή μου; Τι ακούω; Και τι κατάλαβα; Έλεγξε την επόμενη συζήτησή με αυτές τις ερωτήσεις και το πιθανότερο είναι πως τα συμπεράσματά σου θα έχουν πολύ ενδιαφέρον.
“Δες την ιστορία, μην ακούς μόνο τις λέξεις!!!“
— Ηλίας Καλύβας
Training Spark
Νέα πλατφόρμα με σύγχρονα προγράμματα ανάπτυξης και εκπαίδευσης δεξιοτήτων. Είναι η στιγμή να ξεχωρίσεις.