Απόσπασμα ομιλίας μου από την τελική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού οικονομικών πανεπιστημίων που διοργανώθηκε από τον IMA
Ηγεσία, ηγέτης
Η λέξη ηγέτης και τα παράγωγά της βρίσκονται στο καθημερινό μας λεξιλόγιο… με πάρα πολλούς τρόπους. Επιχειρήσεις και οργανισμοί αναζητούν κάποιον με ηγετικές ικανότητες και άλλοι ψάχνουν τρόπους να γίνουν ηγέτες ή να μάθουν ποια είναι τα μυστικά για να αναπτύξουν τις ηγετικές δεξιότητες. Στην υπηρεσία Google Trends της Google μπορείτε να δείτε τα υψηλά ποσοστά που έχει η λέξη ηγέτης αλλά και τον αυξανόμενο ρυθμό στους όρους αναζήτησης “Τι σημαίνει ηγέτης” και “Τι σημαίνει ηγεσία”.
Ενώ το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και την ίδια στιγμή οι πληροφορίες είναι ορθάνοιχτες, σχεδόν ανεξάντλητες και με πλήθος προσφερόμενων σεμιναρίων και προγραμμάτων, έχουμε το παράδοξο της έλλειψης ατόμων με ηγετικές ικανότητες. Η απουσία ηγετών είναι εμφανής όχι μόνο στον χώρο των επιχειρήσεων, είναι ξεκάθαρη ανάγκη στην πολιτική αλλά και σε κάθε κοινωνικό μας σύστημα.
Και σκέφτομαι!
Είναι η ηγεσία “θύμα” της σύγχρονης ανερμάτιστης τάσης όπου οι έννοιες απεκδύονται κάθε χαρακτηριστικό τους γνώρισμα και χρησιμοποιούνται μόνο για εντύπωση; Πιστεύω πως ναι, είναι! Όμως, οι λέξεις και οι φράσεις που εκφράζουμε έχουν υπόσταση και δυναμική. Οφείλουμε να καταλάβουμε τη σημασία τους και έχουμε την ανάγκη περισσότερο από ποτέ να προσεγγίσουμε τις συνδηλώσεις τους με την προσοχή που απαιτείται.
Μιλώντας για την ηγεσία, ποια είναι τα ιδιότυπα στοιχεία της που χρειάζεται να γνωρίζουμε;
Οι ηγετικές ικανότητες είναι σημαντικές για τον κάθε άνθρωπο, όχι μόνο για την επαγγελματική εξέλιξη του, αλλά και για την ίδια τη ζωή.
Οι δεξιότητες αυτές δεν είναι γνώσεις εκπαίδευσης (εξωτερική γνώση), αλλά εσώτερη γνώση (εσωτερική εμπειρία).
Οι δεξιότητες αυτές κατακτώνται μέσα από συνεχόμενες διαδικασίες. Και αυτό γιατί δεν “δίνονται”. Καθώς μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε και βλέπουμε νέα πράγματα και συναντούμε νέους ανθρώπους, ανακαλύπτουμε ξανά και ξανά νέα στοιχεία για τον εαυτό μας και τον κόσμο.
Η κατανόηση της βαθύτερης σημασίας του εαυτού μας και του κόσμου που μας περιβάλλει είναι η ουσία της ηγεσίας. Στην περίπτωση της μη κατανόησης, η ηγεσία δεν υφίσταται και απλά αναφερόμαστε σε απερίσκεπτη και κατ’ επίφαση ηγεσία. Για να είναι κανείς συνειδητοποιημένος απαιτείται υψηλή επίγνωση της πραγματικότητας και της σκέψης του αλλά και των συναισθημάτων του. Να αναγνωρίζει και να ξεπερνάει τις αυταπάτες του. Να απορρίπτει τις ξεπερασμένες πεποιθήσεις ακόμη και αξίες.
Ίσως, στο σημείο αυτό να σκεφτείς: Γιατί χρειάζεται να ανακαλύψω τον εαυτό μου για να γίνω ηγέτης;
Επειδή η ηγεσία είναι νοητική και συναισθηματική κατάσταση. Η ηγεσία δεν είναι θέση. Είναι νοοτροπία. Η ανάπτυξη των ηγετικών χαρακτηριστικών είναι η βελτίωση του τρόπου σκέψης. Και η εξέλιξη του τρόπου σκέψης δεν είναι επιστημονική διαδικασία που την αναλύεις, ή επάγγελμα που εκπαιδεύεσαι. Αντίθετα, είναι βίωμα που βασίζεται στην εμπειρία. Αποκτούμε εμπειρία μόνο όταν αφομοιώνουμε σε βάθος τα γεγονότα που συμβαίνουν. Για να τα αφομοιώσουμε διεξοδικά πρέπει να αναλογιστούμε σε βάθος τι συνέβη και μέσα σε ένα δεδομένο πλαίσιο, προκειμένου να κατανοήσουμε το πραγματικό νόημα.
“Όπως η φύση κρατά κρυμμένα τα πολύτιμα διαμάντια και οι αδαμαντορύχοι χρειάζεται να σκάψουν βαθιά για να τα ανακαλύψουν, έτσι και οι δεξιότητες του ανθρώπου είναι τα κρυμμένα πολύτιμα πετράδια. Για να τα ανακαλύψει κάποιος θα σκάψει βαθιά μέσα του. Ο δρόμος προς την αναζήτηση τους είναι δύσκολος, αλλά είναι ο δρόμος που θα τον οδηγήσει να γίνει Ηγέτης.”
-Ηλίας Καλύβας
Διάβασε ολόκληρη την ομιλία εδώ.